Lymfesystemet
Lymfesystemet består af lymfeknuder, lymfekar og lymfe.
Sammen med mandler, polypper, brisselen, milten og områder i tarmene udgør det en væsentlig del af vores immunsystem. Systemet fører væske gennem et karsystem til knuder ved halsen, hvor det vender tilbage til blodbanerne. Vi producerer dagligt mellem 2 ½ - 4 liter lymfe.
Al kroppens lymfe filtreres i lymfekirtlerne som vi har ca. 500 af fordelt i kroppen, især ved armhuler, bughulen, lysken og halsen. De er en slags filtre, som opsuger bakterier og "fremmedlegemer" fra lymfen og er afgørende for styrken af vores immunforsvar. Cellerne i lymfeknuderne er bl.a. lymfocytter (hvide blodlegemer) som danner antistoffer mod virus og bakterier. Lymfekirtlerne vokser i størrelse under en sådan "kamp". Et godt helbred hænger uløseligt sammen med lymfens evne til at bevæge sig frit.
Lymfen siver - den har ingen selvstændig pumpe. Der er passiv tilbageførsel fra de yderste dele af kroppen til venerne ved kravebenet. Tilbageførslen sker ved kroppens bevægelse, musklernes arbejde, lymfekarrenes egen motorik og mellemgulvets bevægelse via åndedrættet. Derfor er det, at vi holder os i gang med bevægelse og at åndedrættet foregår med mellemgulvsmusklen. Kulde og varme påvirker også lymfetransporten, idet kulde nedsætter den og varme hæver den. Legemstemperaturen på omkring 37 grader er den mest ideelle.
Jeg har taget et kursus med Zoneriflesse i Lymfedrænage, og bruger det som supplement, efter behov i mine behandlinger.